Thorvald Ellegaard - en ener i dansk cykelsport

| | |

Thorvald EllegaardThorvald Ellegaard

De har åbenbart talent for cykelsport på komponisten Carl Nielsens hjemegn.

Kristi Himmelfartsdag den 23. maj 1895 debuterede en ung fynbo, Thorvald Christensen fra Fangel på cykelbanen i Slagelse. Thorvald Christensen vandt løbet, men der var næppe mange blandt tilskuerne, der den dag anede, at Thorvald Christensen fra ELLEGAARD i Fangel i løbet af nogle få år skulle blive verdens bedste og mest omtalte cykelrytter.

3 år senere overgik Thorvald Christensen, der nu kaldte sig Ellegaard, som professionel, og allerede samme sæson slog han for alvor igennem. I 1899 havde også den udenlandske sportspresse fået øje på den unge fynbo, således skrev det tyske blad "Rad-Welt": "Ellegaard er en rytter med udmærkede anlæg. Han vil utvivlsomt lade høre fra sig i fremtiden." Og i det franske magasin "Journal des Sports" hed det: "Skulle Ellegaard være emne til en ny Zimmermann eller en Bourillon? Hans stjerne er for tiden i så hurtig stigen på cykelsportens himmel, at den kraftigt påtvinger sig opmærksomheden."

2 år senere vandt Thorvald Ellegaard sit første verdensmesterskab og indledte dermed en enestående karriere, der gjorde ham til kandidat som en af det 20. århundredes alle tiders sportsnavn. I årene fra 1899 til 1914 var Thorvald Ellegaard hele 10 gange i finalen om det professionelle verdensmesterskab i sprint, hvoraf han vandt de 6 gange. Hans rekordliste ser således ud. I løbet af 15 år vandt han 666 førstepræmier, 231 anden- og 113 tredjepræmier, ofte i skarp konkurrence med nogle af tidens bedste cykelryttere.

Hans søster Karen Marie Ellegaard Rosager, Rødbjerggård i Vejstrup har i sine erindringer: "Svundne Slægters Arv (1943) helliget et helt kapitel til sin verdensberømte broder.

BilagStørrelse
Karen Marie Rosager fortæller om sin broder Thorvald Ellegaard.pdf951.39 kB