Bidragydere og långivere til køb af Dalum Højskole efter Kolds død i 1870

| | |
"Gaver og Laan til Fortsættelse af "Kolds Skole"" -


Skolemand og landbruger Jens Peter Lebæk og Marie KoldSkolemand og landbruger Jens Peter Lebæk og Marie KoldFolkebladet Fylla 2.7. 1870   

Indbydelse til Venner af Kolds Skole

Dalum Højskole 1868-69Dalum Højskole 1868-69Christen KoldChristen KoldDalum højskoleDalum højskoleDa Kold var død, gik det fra mund til mund, hvad skal der blive af hans skole?
At beholde den i folkeoplysningens tjeneste og snart at se skolegerningen fortsat i den, lå alle skolens venner på hjerte; og da man vidste, vi agtede at begynde på en pigeskole, blev det ønske, både delt og udtalt af mange, at Kolds skole måtte stå til afbenyttelse for os enten ved køb eller leje. Det gjorde os godt og gav os mod til at håbe, at nu er tiden kommen og lejligheden givet, hvor vi, med Guds hjælp, må få gjort alt, hvad vi formå og forstå, til danske pigers gavn og glæde!

Derfor bede og indbyde vi alle venner ad den sag til virksom deltagelse!

Ejendommen er at få til købs for 24 000 Rd., hvoraf de 9000 Rd. står fast som første prioritet. Kolds enke vil lade 6000 rd. stå som anden prioritet; selv kan vi skaffe 2000 rd., og resten 7000 rd., som skal betales i tvende terminer, må sagens venner hjælpe os til, dels ved rentefrit lån - som gives tilbage, når enkens penge er udbetalt - og dels ved bidrag, hvis denne gerning skal gennemføres af os.

Marie Kold g.m. skolemanden og landmanden J.P. LebækMarie Kold g.m. skolemanden og landmanden J.P. LebækRevninge friskole den 16. juni 1870.
J.P. Lebæk og Marie Lebæk, født Kold.

Foranstående indbydelse tillade vi os at anbefale til venner af Kolds skole, unge som gamle, samt til venner af folkeoplysningen og folkelivet, med bøn om, at tilbagesende den til medundertegnede pastor Hagen i Kerteminde inden den 20. juli d. å., da handelen om ejendommen skal afgøres i de dage, og det er derfor nødvendigt, da at vide hvor mange penge der er til rådighed til december termin 1870 og samme termin 1871.

GrundtvigGrundtvigBonde og politiker Christen LarsenBonde og politiker Christen LarsenLægprædikant Peter Larsen SkræppenborgLægprædikant Peter Larsen SkræppenborgVilhelm BirkedalVilhelm Birkedal

 

Vilhelm Birkedal med frueVilhelm Birkedal med frue

V. Birkedal, præst ved Nasaretskirken i Ryslinge
Peder Dons, gårdejer i Dons,
N.F.S. Grundtvig, biskop,

L.C. Hagen, præst ved Emauskirken i Kerteminde,
L. Helveg, præst i Odense,
Niels Jensen, gårdmand i Over Kærby,
Jens Jensen, gårdejer i Trunderup,
Jens Jørgensen, gårdejer, Bjerregård,
N.F. Larsen, handskemager i København,
Kristen Larsen, gårdmand i Dalby,

Dalum Pigehøjskole 1872-73Dalum Pigehøjskole 1872-73Dalum LandbrugsskoleDalum LandbrugsskoleNote: Indsamlingen lykkedes og i årene fra 1870-83 drev J.P. Lebæk og hans hustru Marie Kold en kvindehøjskole på Dalum Højskole. I 1886 solgte de skolen til initiativtagerne til Dalum Landbrugsskole. Lebæk og Marie Kold flyttede herefter til Vester Skerninge, hvor de havde købt Bøjlsgård. En søn Svend Lebæk efterlod sig en del arkivalier fra Dalum-tiden, der nu opbevares på Videnscenteret for Fri Skole i Ollerup.

Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skoleGaver og lån til fortsættelse af Kolds skoleGaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (2)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (2)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (3)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (3)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (4)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (4)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (5)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (5)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (6)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (6)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (7)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (7)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (8)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (8)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (9)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (9)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (10)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (10)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (11)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (11)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (12)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (12)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (13)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (13)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (14)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (14)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (15)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (15)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (16)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (16)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (17)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (17)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (18)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (18)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (19)Gaver og lån til fortsættelse af Kolds skole (19)
BilagStørrelse
Dalum_Landbrugsskole.pdf533.27 kB
Skolemanden_Christen_Kolds_arkivsamling_på_Rigsarkivet.pdf25.36 kB
Christen_Kolds_sygdom-og-død-1870.pdf26.27 MB
Christen_Kolds_sygdom-og-død-1870-2.pdf17.72 MB
Christen_Kolds_sygdom-og-død-1870-3.pdf22.68 MB