Borgerskabets malende damer

| | |
Kongebro stien ved MiddelfartKongebro stien ved MiddelfartAf Peter Storm, Middelfart

I mange år var købmand Frantz Thomsen Berg ungkarl. Vi finder ham i folketællingen fra 1845, hvor han er 30 år og med adresse på Torvet i Middelfart. I 1860 anføres han som gift med den 27-årige Beathe Marie Stricker. På adressen finder vi også hendes et år yngre søster Emma Augusta. De to kvinder er født i Hals, hvor faderen er lodsoldermand og dannebrogsmand af norsk oprindelse.

Gennem maleren Godfred Christensen (1845-1928) får vi et glimt af købmandsfamilien. Han er født i København og viste tidligt så stort et tegnetalent, at maleren professor Kiærschou tog ham under sine vinger. Allerede i 1861 fandt Kiærschou den unge malerelev så dygtig, at han kunne bruge ham som hjælpelærer for kvindelige elever. Samme sommer henvendte købmand Berg sig med en anmodning om professor Kiærschou ville komme til Middelfart. Det blev i stedet den 16-årige Godfred Christensen, der blev sendt til Middelfart.

Han er allerede velbevandret i Kiærschous senromantiske malestil. Et par timer om formiddagen vejleder han så de to søstre i malerkunsten, mens han resten af tiden selv søger motiver i den omgivende natur. Et par af købmandsfruens niecer fra Fredericia deltager også i undervisningen. De er nu ikke så ihærdige og vil hellere lave sjov med den unge lærer. Derimod er der en elev mere, by- og herredsfoged Møllers 18-årige datter, der tager maleriet alvorligt.

Det kunne være morsomt, om vi kunne få at se, hvad de kunstinteresserede damer fik præsteret den sommer i samspil med deres unge læremester. Vi ved, at Godfred Christensen fik skik på et par motiver fra Middelfart: ”Parti i Nærheden af Middelfart” og ”Skovparti ved Middelfart efter Solnedgang”. De blev vist på Charlottenborg-udstillingen 1862. Hvor mon de befinder sig i dag?