Hvad med en æresport?

| | | | | |
Jørn Hansen - formand for KIFJørn Hansen - formand for KIF  KIF - Bestyrelsen 1994KIF - Bestyrelsen 1994For 25 år siden – altså i 1986 - blev Jørn Hansen formand for Kirkeby Idrætsforening - KIF - og har været det siden. Han havde dog lige i 1984 – 1985 stået i spidsen for bestyrelsen en enkel sæson, men fik da et nyt og krævende job, hvorfor Torben Midtgaard overtog ledelsen – et enkelt år!   

Foreningen begyndte sit virke i 1944 og kunne derfor i 1994 fejre sit 50 års jubilæum. Da havde foreningen haft ikke færre end 18 formænd – et gennemsnit på ca. 2,8 år. Det kunne tyde på nogen ustabilitet! Det var ingenlunde tilfældet. Der var i høj grad tale om gode perioder med megen aktivitet især håndhold og fodbold. Men KIF var helt ude af drift fra 1967 – 1971. Og siden da er det kun gået fremad. I mange år har KIF været flagskibet i denne del af kommunen.
Ved jubilæet i 1994 bad bestyrelsen borgmester Poul Weber sige nogle ord. Han sagde bl.a.: - Der sker ikke noget ved, at forhandlingsprotokollen bliver sat op på hylden en periode. Er der grobund for det, kommer den ned igen. I det danske demokrati kan man frit oprette foreninger, men man kan også nedlægge dem.

I anledning af Jørn Hansens ”sølvbrylluppet” med KIF har jeg talt med ham.

Jørn Hansen - formand for KIFJørn Hansen - formand for KIF- Gode stunder i KIF? – svar spontant!
- Jeg har haft masser af gode stunder, ellers var jeg jo ikke blevet ved i så mange år.
Det første og største var, da vi kunne indvie vores hal. Det var et kæmpe projekt, som vi færdiggjorde med utroligt mange frivillige arbejdstimer og utroligt mange hjælpende hænder - på kryds og tværs. Det var fantastisk! Det var toppen! Men der er masser af andre.
Det næste, jeg kommer i tanke om, er anlæggelse af en fodboldbane for egne midler. Og derefter kunne overgive den til kommunen
.   

- Knapt så gode stunder i KIF? - svar spontant!  
- Hvis man tror på, at man har en flok hjælpere, f.eks. en træner, som man stoler på, men som ikke udfører sit arbejde korrekt, så gør det ondt i en. De ting sker på et eller andet plan.
Det er noget andet på min arbejdsplade. I det frivillige stryger man somme tide hinanden med hårene. Men alligevel kan vi godt forlange noget af hinanden - også i bestyrelsesregi. I en bestyrelse skal man trække på samme hammel. Der er altid nogen, der trække mere end andre, men vi skal hjælpe hinanden.      

- Hvad driver dig, og hvad har drevet dig i alle de 25 år?
- Jeg elsker at være igangsætter, at være med til at sætte noget på dagsordenen og være med til at skabe noget for det samfund, hvor vi nu engang bor. Det driver mig!
Derfor blander jeg mig nok også i ting, som ikke har noget med mig selv at gøre.
Så lang tid man møder positive mennesker og opbakning. Og man kan finde nogen at gøre ting sammen med. Ja, så er det i sig selv løn nok. 
   

- Jeg har kendt dig i mange år. Du optræder altid velovervejet. Har du aldrig lyst til at gå ud i skoven og sparke til nogle træer?
- Jo! Det gør jeg også. - Men jeg tror nok, at vi mennesker har bedst af - - - (kort pause).
Jeg er ikke sikker på, at det du siger, er helt rigtigt, for jeg er mange gange impulsiv, men rammer måske noget, der er rigtigt. Jeg vil ikke holdes tilbage af, at jeg måske er kommet til at sige noget forkert en gang imellem. Så vil jeg hellere bagefter sige undskyld. Det der rammer mig inde i mit hoved, lukker jeg også ud. Og så kan jeg de fleste gange ramme rigtigt.  
 

- Jeg har aldrig set dig skælde folk ud, men jeg har set dig løse konflikter på en meget rolig og velovervejet måde. Gør du også det på dit arbejde?
Ja. Men vi er heldigvis forskelligt konstrueret. Og da tror jeg nok, det er en af mine medfødte gaver, som jeg har fået fra mine forældre. Det gør mig ikke noget. Det er nemt for mig. På mit arbejde er det som ofte mig, der skal løse konflikter.   

- Hvad sker der med dig, hvis politikerne ved næste sparerunde ”får øje” på Kirkeby skole?
- Ja, men det var jo tæt på denne gang. Det er desværre blevet sådan nu, at når kommunerne er blevet så store, som de er, så kan man altid skjule sig bag andre. - Det var dem osv. Så man kører efter det princip: - Vi hugger bare her. Og så færdig!
Det er klart, at hvis Kirkeby skole bliver nedlagt, så vil det også give et ordentlig hug i KIF og på sigt måske være med til, at KIF ikke kan køre, som den kører i dag.
Jeg tænker lige så meget på vores samfund. Det er utrolig vigtigt, at vi har et lille, fantastisk samfund. ALLE andre er hamrende misundelige over, at vi her kan komme så godt ud af det sammen på kryds og tværs af foreninger og skoler, kirke og børnehaver. - Det er os alle sammen!
Hen
ad vejen kan vi som kommune være nødsaget til at foretage ændringer. Men politikerne skal  lytte til de mindre samfund, hvad de har at sige. Og det kan man på sigt være bange for,         
at politikerne ikke gør.
Værdien af nærdemokrati-udvalget tvivler jeg utrolig meget på. Fremadrettet tror jeg, at vi må holde dem op på, at vi vil have svar tilbage. De skal fodres og holdes til!  


Jørn Hansen - formand for KIFJørn Hansen - formand for KIF- Havde du Kirkeby Skoles fremtid i tankerne, da du i sommerferien 1994 sagde ja til at få et øldepot i Faaborg brækket ned og kørt til Kirkeby?
- Det er klart! Der er ingen tvivl om, at jeg havde i tankerne, at det kunne være med til at styrke os lokalt. Men også at være med til at binde skole og idrætsforening tættere sammen.
Det er lykkedes! Og den måde det kører på, er meget, meget billigere end noget som helst andet for kommunen. Alene kørslen til Stenstrup hallen kostede 40.000 - 45.000 kr. om året. Dertil kom udgiften til leje af hallen. Aktiviteten i vores lille hal betaler kommunen ingen penge til, som man gør til andre haller. Vi får et driftstilskud på 130.000 kr. om året. Og tager vi de 40.000 fra, så er der 90.000 tilbage, som betyder, at vi kan have en hal åben fra 8:00 – 22:00. Det er meget billigt!     
 
Fem år efter, at den blev bygget, er den betalt.
            
- Hvad vil du gerne huskes for?
- Jeg vil gerne huskes for, at være en person, som man har kunnet komme til, hvis der var et eller andet, man gerne ville lave. Og en person, som er gået foran i KIF. Som har været loyal overfor alle. En person som gerne vil udvikle. Og som var en person, der blev respekteret. Og at det er vigtigt, at vi har humor med i det, vi går og laver.

- Du er en endnu en ung mand, men har du en kronprins/ kronprinsessen klar til at tage over?
- Vi har generalforsamling her den 28. Og alle fem, som er på valg, genopstiller. Det siger et eller andet om, at vi arbejder fornuftigt sammen. Vi har ikke haft udskiftninger i denne periode. Vi har et godt hold!
Og jeg tror på, at der er nye kræfter på vej, som kan overtage det. Men på deres måde.
Jeg har det sådan, at så længe det er sjovt at have med at gøre, og det ikke er surt at tage til møder, så fortsætter jeg. Man skal være afklaret med sig selv om, at nu er tiden der.


- Et godt råd på falderebet til politikerne!
- Det er glimrende med de store visioner, men det er livsvigtigt at passe på de små samfund, ellers bliver de affolket og dør.

Til lykke med ”sølvbrylluppet”.

Erik Hansen
BilagStørrelse
KIF_1944-1994.pdf7.36 MB
KIF_1944-1994_2.pdf3.89 MB
KIF_1944-1994_3.pdf6.53 MB