Hvalhistorie

| | |

Kæber fra finhval i Middelfart kirkeKæber fra finhval i Middelfart kirkeAf Peter Storm, Middelfart

Middelfart kan vel godt udnævnes til en hvalfangerby, eftersom som man her siden middelalderen har jaget og fanget i tusindvis marsvin, fordi man var interesseret i dens tykke spæklag mestendels til lampeolie. Tranolie fra Middelfart oplyste for eksempel Odense i gamle dage. Nu er de små hvaler heldigvis fredede.

En gang i mellem fik marsvinjægerne fra Middelfart større opgaver, således var en ordentlig krabat i bæltet i 1603. Den har gjort så stort et indtryk på den lokale befolkning, at man udtog dens enorme kæbeknogler og opsatte dem i kirken. Der hænger de endnu i tårnrummet, hvor de såkaldte marsvinsbænke er placerede. Det var her marsvinlavets 30 jægere og deres familier havde deres faste pladser.

Ved opsætningen kunne følgende tekst, der nu er forsvundet, læses: "Anno 1603 den 30. april blev denne Hvalfisk optagen her i Medelfar-Sund ved Hindsgavl Skov og var Erl. og Velb. Mand Jacob Ulfeld til Uldfeldsholm Befalingsmand paa Hindsgavl samme Tid."

Zoologisk Museum oplyser, at det drejer sig om det tidligste fund af en finhval. Disse hvaler er slet ikke så ukendte i de østjyske fjorde, hvor de kan finde på at jage fiskestimer ind.  I 1997 observeredes en stor finhval mellem de to Lillebæltsbroer i næsten en måned.