Misteltenen

| | | |

Mistelten fra "Bilder af Nordens Flora", 1905Mistelten fra "Bilder af Nordens Flora", 1905Af Peter Storm, Middelfart

Mon ikke mistelten efterhånden hører til vore brogede juletraditioner? Julen er både en mørketid og en hyggetid. Det er to sider af samme sag. Men juletiden er også et vendepunkt – en lysfest – hvor det nye år er lige om hjørnet med lysere tider og forår. Og er det for resten ikke også børnenes og de barnlige sjæles tid?

Det er ikke så mærkeligt, at man finder på alt muligt, der kan forsøde tilværelsen, når det er koldt og mørkt. Så falder det lige for, at hænge grønne misteltenkviste med hvide bær op i røde silkebånd. Det forekommer så festligt og frugtbart. Kan man lokke sin intetanende udkårne hen under denne kvist, så har man ret til et kys, som man enten giver eller tager. Eller endnu bedre både giver og tager. Det kan kun ende lykkeligt med to sjæles forening. Og måske begyndelsen til nyt liv.

Misteltenen er en fantastisk plante. Den er en snylteplante, der gror på egnede træer. Inde i dens hvide bær, der er fyldt med en klæbrig masse, findes et frø. Det er dette frø, der skal klistres fast til barken på et velegnet værtstræ, hvor det kan finde fæste og lade sine rødder trænge ind i træet saftbærende lag.

Det er en kendt sag, at en del af vore overvintrende småfugle lever af bær. Det skal som regel være ganske farvestrålende bær – røde og gule. De er ganske fristende for mange fugle, der så til gengæld finder misteltenens hvide bær så kedelige, at de lader dem i fred. Men heldigvis er naturen mangfoldig og fyldt med undtagelser.

Et par fuglearter har netop specialiseret sig i misteltenens hvide bær, som de så har helt for sig selv. Det er misteldroslen og munken, der gør arbejdet – undertiden suppleret med silkehalen, hvis den er meget sulten. Fuglene spiser bærerne og lader frøene fæstne sig med den klistrede masse til værtstræerne. Der er også gartnerier, der fundet ud af fidusen, så de kan levere mistelten til juletidens romantiske forbrugere.

BilagStørrelse
Misteltenen_I_Kauslunde.pdf712.42 kB