Sagn om Oure kirke

| |

Oure kirkeOure kirke Sankt Mikael's kamp mod dragen (ca 1500)Sankt Mikael's kamp mod dragen (ca 1500)Et gammelt sagn fortæller om, hvordan Oure Kirke blev bygget.

Bygmesteren skulle have kirken færdig til en bestemt tid, men han var i tidnød og kunne ikke overholde sin forpligtelse. Så kom der en fremmed og tilbød bygmesteren sin hjælp, så kirken kunne stå færdig rettidigt. Den fremmede forlangte kun, at bygmesteren skulle nævne hans navn, inden kirken var færdig, men kunne bygmesteren ikke det, skulle kirken tilhøre den fremmede.
 
Bygmesteren tog mod tilbudet, og arbejdet skred derefter rask frem. Bygmesteren lagde imidlertid mærke til, at den fremmede hver aften gik mod øst og forsvandt ved en høj i nærheden af Lundeborg, og det var blandt folk den almindelige mening, at der boede trolde eller bjergfolk i den høj.
 
Høj mellem Elsehoved og LundeborgHøj mellem Elsehoved og LundeborgEn aften, da kirken var omtrent færdig, listede bygmesteren sig efter den fremmede hen til højen. Da den fremmede forsvandt ind i højen, lagde bygmesteren sig ned og lyttede. Inde fra højen hørte han en stemme, der sagde: ’I morgen, når Jesper Fing, Fader din, kommer hjem, da skal du få kristenkød at æde og kristenblod at drikke’.

Da næste dag kom, og kirken skulle være færdig, sagde bygmesteren til den fremmede: ’Nu er vi snart færdige, Jesper Fing’. I det samme forsvandt den fremmede op gennem taget og lod sig ikke se mere. Men på det sted har taget aldrig kunne holde tæt, når det regner eller sner, og i uvejr blæser der tagsten af.

(Fra Anders Uhrskov:
’Fynske Sagn’)