Verdenskrigen 1940-45

| | | | |
Birthe Kruuses materialesamling

Ti stille med hvad du ikke vedTi stille med hvad du ikke ved Birthe Dinesen med forældrene ved Ringsted sygehusBirthe Dinesen med forældrene ved Ringsted sygehusFar var sygehuslæge i Ringsted. Far, mor og jeg boede over på sygehuset i en lille lejlighed.

I Ringsted var der kaserne for tyske soldater, så de "grønne" var overalt i bybilledet. Soldaterne fik deres navn, fordi de bar grønne uniformer. De marcherede syngende rundt i gaderne, og omtalte danskerne som 'Die dumme Dänen'. Normalt ignorerede folk dem totalt, så mor var rædselslagen, når jeg pænt nejede, hver gang vi mødte en soldat på gaden. Jeg var lidt bange for dem og ville være på den sikre side.

Jeg kan huske den ubehagelige lyd af støvletramp, når de tyske soldater marcherede rundt i gaderne.

Når der kom bombemaskiner, lød der fra luftværnssirener en 2 minutters hyletone. Tonen var skiftende stigende og faldende. Så måtte alle skynde sig ned i kælderen i beskyttelsesrummene. Vi gik og gik nede i de lange gange under sygehuset for at nå frem. Det må have gjort. indtryk på mig, for den dag i dag føler jeg lidt ubehag, hvis jeg kommer ned lange kældergange med rør, der løber hen under loftet.

Nede i beskyttelsesrummene sad vi på lange bænke pakket ind i dyner og tæpper og halvsov, vi frøs, for der var ingen varme. Der var kun et svagt lys, men det var nok til at konerne kunne se at strikke og mændene læse avis, men hyggeligt var der ikke. Jeg havde gerne en dukke eller bamse i armene.
Nede fra kælderen kunne vi høre skyderi i gaderne og de voldsomme brag, når bomberne faldt. Godt nok var der malet et stort rødt kors på sygehusets tag, men man kunne ikke rigtig vide, om det ville blive respekteret. Man kunne let tilbringe flere timer nede i kælderen. Når så faren var overstået lød der i 2 minutter en konstant høj lyd fra sirenerne. Så kunne man godt gå op i lejligheden igen. 

Under krigen var det bl.a. svært at få nye stoffer, strikke- og sygarn osv. Engang var mor inde i en butik i Ringsted for at handle. Her spurgte hun ekspeditricen, om hun kunne købe strikkegarn til babytøj. Hun var gravid med Karen. Det kunne hun ikke få, sagde damen. Det havde man kun til faste kunder. Mor bad så, som man gjorde det dengang, om at få leveret de købte varer op til lejligheden på sygehuset. Da damen hørte, at mor var lægekone, ja så kunne mor pludselig godt få både stoffer og strikkegarn. Jeg beundrede mor for, at hun takkede nej til det fristende tilbud, hun fik, bare fordi hendes mand var læge.


Birthe Kruuse f. Dinesen

Den tyske besættelse af Danmark 9. april 1940Den tyske besættelse af Danmark 9. april 1940 Den tyske besættelse af Danmark 9. april 1940Den tyske besættelse af Danmark 9. april 1940Vinduerne dækkes til så lyset ikke kan trænge udVinduerne dækkes til så lyset ikke kan trænge ud

Bombe nedkastning i Gudme 1942Bombe nedkastning i Gudme 1942 

 

 

 

 

 

Ødelæggelserne 1942 på Skelmosevej i GudmeØdelæggelserne 1942 på Skelmosevej i Gudme Ødelæggelserne 1942 på Skelmosevej i GudmeØdelæggelserne 1942 på Skelmosevej i Gudme Ødelæggelserne 1942 på Skelmosevej i GudmeØdelæggelserne 1942 på Skelmosevej i Gudme 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ødelæggelserne 1942 på Skelmosevej i GudmeØdelæggelserne 1942 på Skelmosevej i Gudme

 

 

Danmark frit 1945Danmark frit 1945 Danmark frit 1945Danmark frit 1945

  

BilagStørrelse
Danmark Frit.pdf857.36 kB
Freden 1945.pdf88.71 kB
Hvilket toj gik man med under krigen.pdf18.69 kB