Ingeniør Hans Peter Carl Dinesen (1873-1935), Herløv

| | | | |

 Central for korntørringsanlæg - Mosegård, SlæbækCentral for korntørringsanlæg - Mosegård, SlæbækH.P. Dinesens korntørrings anlæg hos broderen på Mosegård i SlæbækH.P. Dinesens korntørrings anlæg hos broderen på Mosegård i Slæbæk Mosegård i SlæbækMosegård i SlæbækFra Birthe Dinesens scrapbog

Af Birthe Dinesen

I min familie har der været flere personer, som har været foregangsmænd.
 Hans Peter Carl Dinesen blev født i Tved i 1873 på Sydfyn på et lille husmandssted. Han gik i skole, som børn plejede dengang hver anden dag, og lærte ikke særlig meget, fordi børnene skulle hjælpe skolemesteren i marken.

 

 

H.P. Dinesens barndomshjem i TvedH.P. Dinesens barndomshjem i Tved  Christianshavns VoldgravChristianshavns Voldgrav SvendborgSvendborgPå et tidspunkt lykkedes det Hans at bytte sig til en fysikbog for en fin konkyliesamling, han havde fået af sin onkel, der sejlede på varmen.

Nu prøvede han at lave de forsøg, han havde mulighed for ved at følge bogen. Han eksperimenterede nede ved bækken, der lå tæt ved hjemmet, han studerede strømmen i vandet og byggede små vandmøller og vindmøller.

Da han som 14 årig kom ud af skolen, kom han i smedelære, efter nogle år blev han marinesoldat, og her fandt man ud af, at han var meget intelligent, og hjalp ham til en uddannelse. Han kom på forskellige skole og kom til sidst på Teknisk Akademi, han blev derefter ingeniør.

LerbækhuseLerbækhuse  Gribskov NordsjællandGribskov Nordsjælland Fra Glommen i NorgeFra Glommen i NorgeHan opfandt mange forskellige ting. Bl. andet lavede han det korntørringssystem, som blev brugt hos frøfirmaet Trifoleum i mange år. Han lavede alle sine forsøg og eksperimenter på sin broder Johannes gård, og der en fin korrespondance mellem de to om hele forsøget.

Jeg må i den forbindelse fortælle, at min mormor og morfar var fætter og kusine, derfor var deres fædre brødre. Min oldefar lavede også en trykluftsbåd, der blev brugt i England under 1. verdenskrig.

Da man i Norge ville lægge Rjukanfoss i rør for at lave elektricitet, blev han ledende ingeniør for arbejdet og opholdt sig der i længere tid. Han opholdt sig også i Sverige et par år og herfra ligger der også et patent, ved den lejlighed fik han gulddiplom.

RørvigRørvig  Odense ÅOdense ÅHan lavede mange, mange ting, længe før det var almindeligt, fik han indlagt centralvarme i sit hus. Han lavede bl.a. den første støvsuger i København, den blev brugt på Dagmar teateret. Det var en maskine med bælge, der skulle 2 personer til at bruge den, en til at holde mundstykket og en til at bevæge bælgene.

Hans modtog mange hædersbevisninger, og blev æresmedlem i Ingeniør og Konstruktørsammenslutningen. Han døde i 1935.

Man kan i hans dødsannonce læse om hans virke i Herløv som kommuneingeniør.

H.P. DinesenH.P. Dinesen H.P. Dinesen (2)H.P. Dinesen (2) H.P. Dinesen (3)H.P. Dinesen (3) H.P. Dinesen (4)H.P. Dinesen (4) H.P. Dinesen (5)H.P. Dinesen (5) H.P. Dinesen (6)H.P. Dinesen (6) H.P. Dinesen (7)H.P. Dinesen (7)

H.P. Dinesen (8)H.P. Dinesen (8) H.P. Dinesen (9)H.P. Dinesen (9) H.P. Dinesen (10)H.P. Dinesen (10)