Hos Shanghai-Millionærens Svendborg-Søster

| | |

Hos Shanghai millionærens Svendborg søsterHos Shanghai millionærens Svendborg søsterBirthe Dinesen har sendt os denne interessante artikel om "Shanghai-Millionæren" Laurits Andersen, der forgyldte Nationalmuseet med 1 million kroner. Han var Johannes Valentin Johansens stedsøn, der igen var søn af den landskendte lægprædikant Johan Nielsen.

Lægprædikanten Johan Nielsens søn Johannes Valentin Johansen blev født 1823 i Skårupøre. Han var fragtskipper på en pæreskude, der sejlede frugt fra Svendborg til Nyhavn i København. Han blev gift med Marie Elisabeth Hansen født 1821. Hun kom fra Humble på Langeland. De fik 8 børn. I 1859 døde hun fra Johannes og børnene, der alle var under 14 år. Derefter blev de, som man gjorde det den gang, sat i pleje på omegnens større gårde. Datteren Maren Dorthea - vores oldemor - kom til Søndersidegård, hvor hun blev, til hun blev gift med Jens fra Tved.

"Shanghai Millionæren" Laurits Andersens mor"Shanghai Millionæren" Laurits Andersens morNogle år efter konens død blev Johannes gift 12/10 1860 med enkefru Andersen fra Nyhavn, hun var enke efter en tømrer Andersen, som havde været soldat i treårskrigen. Han blev så hårdt såret under slaget ved Isted, at han døde 1855. For at kunne klare sig åbnede hun en viktualieforretning i Nyhavn mellem Store - og Lille Strandgade, hvor hun handlede med flæsk, pølser og sin egen gode hjemmelavede leverpostej og grisesylte. Når Johannes var i Nyhavn med sin pæreskude, handlede han her, og efterhånden fik de sympati for hinanden og giftede sig. Hun blev født 1818.

 


Hun havde 3 sønner fra sit 1. ægteskab, en af dem var Laurits 1849-1928. Efter konfirmationen kom han i smedelære og fik plads på orlovsværftet. I 1870 sejlede han til Skotland og videre til Singapore. Her traf han helt tilfældigt sin stedfaders bror Rasmus Johansen, som arbejdede der som lods. Han hjalp Laurits i gang derude. På et tidspunkt fik Laurits tilbud om at købe en cigaretmaskine og patentretten på at fremstille cigaretter for Kina, derefter
startede han en cigaretfabrik.

Laurits Andersen modtager generalkonsul Langkjærs lykønskning i anledning af en ordenstildelingLaurits Andersen modtager generalkonsul Langkjærs lykønskning i anledning af en ordenstildeling

 Laurits Andersens "pebersvendehjem" i Shanghai set fra havenLaurits Andersens "pebersvendehjem" i Shanghai set fra havenDer var ikke mange her i Danmark, der vidste, hvem Laurits Andersen i Shanghai var. I 1926 boede han i dette flotte hus i Route de Sieyes i det franske kvarter i Shanghai, sit ’pebersvendehjem’ kaldte han det, han sagde også, at han var blevet mere beskeden med årene. På det tidspunkt var han 77 år. Han ejede tidligere, da han i sine yngre dage elskede at se mange gæster, et endnu større borglignende hus med takkede tårne, dette sted kaldte han Elsinore (Helsingør). Han havde ansat en kinesisk kok, en boy, en kuli, flere gartnere, en chauffør og et par hjælpere. I 1926 lavede hans fabrik 2 mil. cigaretter om dagen. Han boede i Shanghai i 55 år.  Johannes’ datter Maren Dorthea har fortalt, hvor hyggeligt det var, når hendes halvbror Laurits var på besøg hjemme i Danmark.

I 1873 forærede han hende en Singer symaskine, og på den syede hun slægtens dåbskjole.

Johannes Valentin Johansen døde i 1891, og Laurits' mor døde 1896, hun blev en gammel kone, som fik en god alderdom, Dorthea sagde, at hendes far og stedmoder aldrig manglede noget.

"En dansker i Østen""En dansker i Østen"I bogen "En dansker i Østen", kan man læse om Laurits Andersens eventyrlige liv. Her kan man bl.a. læse, at han i 1924 skænkede 1 mill. kr. til Nationalmuseet i København. Beløbet svarer i 2008 til ca. 100 mill. kr.