Læge Dinesens havemand

| | |

 Læge Keld Dinesen med sine 2 piger Karen og Birthe i havenLæge Keld Dinesen med sine 2 piger Karen og Birthe i havenAgnete Dinesen og "havemanden" Kristian RasmussenAgnete Dinesen og "havemanden" Kristian RasmussenHavemanden ’Gamle Rasmussen’.

Af Birthe Kruuse

"Gamle Rasmussen" på sin trehjulede cykel"Gamle Rasmussen" på sin trehjulede cykelMed den store have var det nødvendigt at ansætte en havemand, så vi arvede 'Gamle' Kristian Rasmussen, som havde været ansat hos den forrige ejer, sognefoged Madsen. Han boede til leje i Vejstrup, her havde han en stue, hvor der var et forfærdeligt rod, indenfor døren stod en stor spand, som han hele tiden spyttede i. Han var både rar og meget flittig. Hans sprog var meget bramfrit, han sagde 'fandenrasme' til alting. Han mødte op hver dag, og om vinteren skovlede  han sne. Han havde tidligere været slotsgartner på Sjælland. Han fortalte os, at han havde været i fængsel, fordi han i jalousi havde sat ild til stråtaget på sit hus, da han fandt konen i sengen med en anden mand. Når han fortalte historien gnæggede han af grin og sagde: 'Det havde de sat´me rigtig godt af begge to'. Han havde i fængslet været oppasser, -en slags tjener for den store svindler, tidligere justitsminister P. A. Alberti, der i 1908  meldte sig selv for bedrageri på femten millioner kr. i Bondestandens Sparekasse.
 
Justitsminister P.A. AlbertiJustitsminister P.A. Alberti Løbeseddel med Alberti-skandalenLøbeseddel med Alberti-skandalenDe sad begge i Horsens Tugthus. Alberti var også kendt for sin pryglelov i 1905, der gjorde det legalt at prygle sit tyende.  Han fortalte en sjov lille historie om samme Alberti, som hadede automobilen. I Folketinget havde han i 1903 krævet, at der skulle gå en mand foran enhver automobil med en lille klokke til advarsel for de vejfarende. Han fik gennemført, at den højeste tilladte hastighed på landevejen var 15 km. i timen, og at natkørsel var forbudt. Ligeledes bestemte han, at automobilerne skulle forsynes med en nummerplade, hvor et bogstav angav amtet, og derudover var der et tal.

 

 

80 år - havemand Kristian Rasmussen80 år - havemand Kristian RasmussenJeg husker, at 'Gamle' Rasmussen under krigen lånte et stykke jord i haven, hvor han kunne dyrke tobaksplanter. Når han havde høstet de store tobaksblade, blev de trukket på sejlgarn og blev hængt op under loftet oven på hestestalden. Her hang de, til de var helt tørre. Nu kunne han bruge dem i sin pibe. Da han blev gammel og ikke kunne klare sig selv mere, kom han på plejehjem hos bestyrerinde frk. Lolk i Vejstrup, men han fortsatte med at komme til Oure, - nu på en trehjulet cykel. Vi piger ville gerne prøve at cykle på den, men det var svært, faktisk helt umuligt.