Jættestue v. Sønder Hannemose i Vester Skerninge

Jættestue v. Sønder Hannemose i  Vester Skerninge

Jættestue v. Sønder Hannemose i  Vester SkerningeJættestue v. Sønder Hannemose i Vester Skerninge 

Stendyssen ved Hannemosehus i Vester Skerninge
Sagn meddelt af gårdejer Jens Hannemose, Vester Skerninge. Optegnet 1925 af Hans Hannemose til friskolelærer Kristian Thomsen, Vester Skerninge Friskole. Dansk Folkemindesamlings arkiv.

Ude på vor mark er der en stendysse. Den ligger lige ved vejen, der fører til Ulbølle. Den består af syv sten, der står op, og en stor overligger. Stendyssen blev i sin tid udgravet, og der blev da fundet et sølvfad og en stenhammer, det blev sendt til København. Der er også fundet en mængde stenkiler omkring højen.
Et sagn fortæller, at der skulle være begravet en skærsliber. Stendyssen er nu fredet af Nationalmuseet.

Ridder Skrædderen
Meddelt af Mine Jensen, væverenke, 80 år, Hannemosehus, Vester Skerninge. Optegnet 1922 af Kristian Thomsen, Vester Skerninge Friskole. Dansk Folkemindesamlings arkiv.

På gården Hannemoses mark i Vester Skerninge er der en stendysse, og der skal have boet en trold. Tæt ved stendyssen ligger et hus, hvor der har boet en skrædder, der blev kaldt Ridderskrædderen. Navnet skal han have fået, fordi han engang vendte et sæt tøj for greven, og bag efter fortalte han, at han havde fundet en loppe i tøjet, og den havde han klemt ihjel, og så havde han drukket blodet, for det måtte jo være adeligt.
Han var ikke større, end at han lige kunne "hage" bordet, og det fortaltes også, at han var en skifting fra trolden i stendyssen. Vejen fra Hannemose til Vester Skerninge kaldes Hytteballevejen, og skrædderen sagde, at alle folk der ude på marken skulle i det mindste en gang køres ad den vej, nemlig når de skulle begraves; men selv kom han to gange ad den efter sin død, for han havde en dag været i Ulbølle med noget tøj, og da var han bleven fuld. På vejen hjem faldt han så i grøften og druknede. Så blev han først kørt til sit hjem ad Hytteballevejen, og da han skulle begraves, skulle han til Vester Skerninge ligesom de andre fra Søndermarken, og så blev han igen kørt ad Hytteballevejen.